Nieuwbouw kliniek ouderenpsychiatrie
in Castricum

De Kliniek Ouderenpsychiatrie maakt onderdeel uit van de herontwikkeling van zorgterrein Duin en Bosch in Castricum, dat in de afgelopen jaren getransformeerd is tot een aantrekkelijke en duurzame woon- en zorglocatie met meerdere klinische voorzieningen vermengd met koop- en huurwoningen.

Korte omschrijving

De nieuwbouw bestaat uit 5 afdelingen voor totaal 85 patiënten. Alle patiënten hebben een eigen woon/slaapkamer met een grote sanitaire unit die is ingericht voor mindervaliden. Elke afdeling heeft naast twee grote woonkamers met keuken verschillende zithoekjes en een ‘oneindige rondloop’ waardoor de kliniek niet ziekenhuisachtig aandoet maar juist een warme en huiselijke uitstraling heeft. De patiënten kunnen gebruik maken van de ruime balkons op de verdiepingen en de omheinde tuinen met terrassen aan de voor- en achterzijde van het gebouw.

Naast woonvoorzieningen bevat het gebouw ook activiteitenruimten, therapieruimten, spreekkamers, vergaderruimten en kantoren. Het gebouw is ontworpen met de duurzaamheidsgedachte. Dit is terug te zien in het gebruik van duurzame materialen, een duurzaam installatieconcept en toepassing van PV panelen. Tevens is het gebouw opgeleverd met het KIWA BGB Brandveiligheidskeurmerk.

Werkzaamheden

Het stedenbouwkundig ontwerp voor het terrein is gemaakt door Vollmer en Partners. INBO architecten heeft het ontwerp voor de ouderenkliniek verzorgt. De bouw is gestart in oktober 2013 en opgeleverd in november 2014.

STAAT. heeft, naast de gehele terreinontwikkeling van landgoed Duin en Bosch, voor dit project het Bouwmanagement, Bouwkostenmanagement en Realisatiemanagement uitgevoerd.

Specificaties

Opdrachtgever

Parnassia groep

Locatie

Oude Parklaan 149, Castricum

Programma

Nieuwbouw voor 85 cliënten met een psychogeriatrische en gerontopsychiatrische aandoening (6556 m2 BVO).

Status

Opgeleverd in 2014